Lepopirtistä Siuntion kulttuurillinen keskus

20.11.2021

Siuntion kylpylän ja sen alueet omistava Miina Sillanpää säätiö ilmoitti myyvänsä kiinteistön,  kun Scandic ei enää jatkanut vuokrasopimustaan.

Kylpylän alueella on kaunis torppa, Lepopirtti. Kyseinen pirtti on kallion päällä, josta aukeaa kauniisti Siuntion kultturiperintömaisemaa. Laajat peltomaisemat sekä järvialue. 

Siuntion kunta on viime vuosina tukenut voimakkaasti urheiluharrastuksia ja kulttuuripuoli on jäänyt tämän jalkoihin. Viimeisimpänä tukena jääkiekkokaukalo jonka budjetti on 70.000 euroa (tätä aiemmin kaksi uutta urheiluhallia). Mielestäni nyt olisikin hyvä nostaa keskipisteeseen myös kulttuurin tukeminen.

Kulttuuri on erittäin tärkeä osa Siuntiolaisuutta ja moni Siuntiolainen harrastaa sekä tekee työkseen erilaisia taiteita esimerkiksi käsityö- ja kuvataidetta sekä musiikkia. Kuitenkin Siuntiosta puuttuu kulttuurille oma keskus. Suurin osa kulttuurin harrastamisesta on koulun väliaikaisissa tiloissa ja yhteinäisiä pysyviä tiloja ei ole. Mielestäni meillä on nyt oikein oivallinen tilaisuus perustaa taidepaja Siuntioon, jossa pysyvästi pystyisi eri taidemuodot pitämään koulutuksia, näyttelyitä ja harrastaa omaa harrastustaan. Kunta voisikin hankkia Lepopirtin tähän tarkoitukseen. Kylpylän omistava säätiö on ilmoittanut, että Lepopirtin myyntiä erikseenkin voidaan harkita. Kysyjiä kyseiselle torpalle varmasti tulee, niin yksityisiltä kuin yritystahoilta. Tässä kunnan olisi tärkeää olla aktiivinen ja ottaa kulttuuriperinnöllisesti arvokas kiinteistö omistukseen ja vuokrata se eteenpäin kulttuuriharrastuksien hyväksi.