Terveydenhoito pitää olla saavutettavissa julkisella liikenteellä

06.04.2022

Kävin Lohjan sairaalassa vastaanotolla tässä taannoin. Aikani oli varattu kello yhdeksi iltapäivällä. Vaikka töistä pitikin olla vähän aikaa poissa, matka taittuu oikein kätevästi omalla autolla.

Siinä ajaessa tulikin mieleen, että mitä jos olisin se henkilö, jolla ei omaa ajokorttia tai autoa ole? Ja käyttäisin julkista liikennettä saadakseni haluamani palvelun.

Siuntiosta Lohjan suuntaan aamulla viimeisin linja-auto lähtee klo: 9.00, jolloin saavun Lohjalle ja kävelymatkan kanssa sairaalaan noin kymmeneksi. Iltapäivän ensimmäinen linja-auto taasen lähtee Lohjalta kolmen aikaan.

Siinäpä sitten pitäisi keksiä jotain mukavaa tekemistä kolmeksi tunniksi, kunnes pääsen vastaanotolle. Iltapäivän paluu sitten ei osoittaudu yhtään helpommaksi. 

Kokonaisuudessaan siis koko päivä menee yhden käynnin vuoksi, kun lähden julkisilla  hakemaan hoitoa. Sekä odotusaikaa tulee viitisen tuntia.

Tämä aikataulu on voimassa näin talvisin ja kesällä on aina vaarana kun koulut ovat kiinni, että julkinen liikenne loppuu täysin Lohjan suuntaan. Toivottavasti näin ei käy tänä vuonna.

Todellakin päivään tarvittaisiin vähintäänkin yksi vuoro mennen-tullen Lohjalle, jotta nämä odotusajat eivät olisi liian pitkiä. (Myöskin opiskelijoillekin tämä uudistus olisi varmasti hyvä, silloin kun on lyhyempiä koulupäiviä.) Tilanne ei merkittävästi parane Kirkkonummen suuntaan vaikka sieltä kahden jälkeen tuleekin ensimmäinen juna.

Tässä on myös merkittävä asia uuden hyvinvointialueen edustajien mietittäväksi. Miten  terveyspalvelujen saanti turvataan tasa-arvoisesti myös pikkukunnista, joista liikenneyhteydet eivät ole riittävät.

https://www.matkahuolto.fi